Doświadczenie groomingu w perspektywie „cyfrowych tubylców” - Natalia Pendziałek (Edukacyjna Analiza Transakcyjna, 2023)
Grooming online to nawiązywanie kontaktów z dziećmi za pośrednictwem Internetu, mające na celu ich późniejsze wykorzystanie seksualne. Celem niniejszego badania było ujawnienie skali zagrożenia poprzez analizę doświadczeń z groomingiem online według młodych dorosłych, pierwszego pokolenia “cyfrowych tubylców” (osób wychowanych przy powszechnym dostępie do Internetu). Zastosowano metodę badawczą, tj. kwestionariusz ankiety. W ankiecie wzięło udział łącznie 136 osób w wieku 19-30 lat. Wyniki wskazują, że świadomość groomingu online jest nadal niska, chociaż prawie każdy spotyka się z jego przejawami. Dzieci i nastolatki nie identyfikowały ich jako potencjalne zagrożenie. W niektórych przypadkach skutki groomingu online mogą mieć ogromny wpływ na postrzeganie rzeczywistości w dorosłości. Respondenci rzadko szukali pomocy w obliczu swoich doświadczeń, najczęściej od rodziców i opiekunów, najrzadziej od swoich nauczycieli. Z pedagogicznego punktu widzenia wskazuje to na braki w realizacji zadań edukacji medialnej przez instytucje państwowe, szkoły i rodziny. Konieczne jest podniesienie świadomości społecznej dotyczącej zagrożeń czekających na dziecko online, zwłaszcza w obliczu tak szybko rozwijającej się technologii i przesuwającego się wieku, w którym osoba nieletnia samodzielnie (bez kontroli) korzysta z zasobów internetowych.