Gümüş Nanoparçacık İçeren Polimer Hibrit Nanomalzemelerin Sentezi ve Metilen Mavisi İndirgenmesine Nanoparçacık Etkisi - Özlem Altunordu Kalaycı; Hülya Arslan (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2023)
Bu çalışmada, AB tipi diblok (mPEG-b-PCL) ve BAB tipi triblok (PCL-b-PEG-b-PCL) kopolimerler sırasıyla makrobaşlatıcı olarak mPEG (monometoksi poli(etilen glikol)) ve PEG (poli etilen glikol) kullanılarak ve katalizör olarak kalay oktanoat (Sn(Oct)2) kullanılarak ε-kaprolakton (ε-CL)’nun halka açılması polimerizasyonu ile sentezlendi. Blok kopolimer içerisinde, gümüş nitrat (AgNO3) metal tuzlarının indirgenmesiyle gümüş nanoparçacıkları içeren Ag/PEG-b-PCL ve Ag/PCL-b-PEG-b-PCL kolloidal çözeltileri üretilmiştir. mPEG-b-PCL ve PCL-b-PEG-b-PCL blok kopolimerlerinin karakterizasyonu, GPC, FTIR ve 1HNMR teknikleri kullanılarak yapılmıştır. Hibrit yapı içerisindeki gümüş nanoparçacık formasyonu, yüzey plazmon rezonans (SPR) dalga boyu değişiminden ve floresans emisyon spektrumundan gözlenmiştir. İlaç taşıyıcı sistemlerde model ilaç olarak kullanılan metilen mavisinin, polimerde gümüş nanoparçacıkların varlığında, löko-metilene indirgenme hızı araştırılmıştır.