XVI edycja konferencji z cyklu „Digitalizacja”: „Aspekty prawne i technologiczne digitalizacji piśmiennictwa” (Warszawa, 12 stycznia 2010 r.) - Małgorzata Kowalska (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2010)
W dniu 12 stycznia 2010 r. w Warszawie miała miejsce kolejna, XVI już edycja konferencji poświęconej cyfryzacji. Jej organizatorem, podobnie jak w latach poprzednich, było Centrum Promocji Informatyki w Warszawie - jedna z wiodących firm na rynku szkoleń i propagowania teleinformatyki. Tematem przewodnim spotkania - skierowanego przede wszystkim do przedstawicieli bibliotek i archiwów, a także reprezentantów wszystkich instytucji kultury zainteresowanych przechowywaniem dziedzictwa dokumentalnego w postaci cyfrowej - były tym razem „Aspekty prawne i technologiczne digitalizacji piśmiennictwa”. Artykuł przybliża tematykę konferencji, jej przebieg oraz merytoryczną treść zaprezentowanych w jej ramach wystąpień.