Залучення дітей до участі в збройних конфліктах: моделі та методи вербування (український досвід) - Elena Klymenko (Соціологічні студії, 2019)
Мета статті – вивчення проблеми залучення дітей у військові конфлікти, аналіз моделей і методів вербування неповнолітніх в умо-вах військово-політичного конфлікту на Донбасі. Оскільки ця пробле-ма недостатньо досліджена, ми систематизуємо й узагальнимо між-народний досвід протидії залученню дітей до збройного конфлікту як солдатів і наведемо приклади з вітчизняних реалій. Особливу увагу нами приділено вивченню складних методів, які терористичні й екстре-містські угруповання застосовують комплексно, можуть змінювати залежно від ситуації та навіть об’єднувати в одну технологію (мережа, воронка, зараження). Оскільки вербування займає центральне місце у всіх випадках порушення прав дитини, то в статті розкрито основні стратегії залучення дітей до діяльності незаконних військових угрупо-вань самопроголошених «ДНР» та «ЛНР».