ДОСЛІДЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ КОНФЛІКТІВ У СИСТЕМІ НАВЧАННЯ ЗСУ ЗА ДОПОМОГОЮ ІМІТАЦІЙНОГО МОДЕЛЮВАННЯ - Віталій Негоденко (Кібербезпека: освіта, наука, техніка, 2023)
Країна перебуває в стані війни, що вимагає швидкого навчання військових підрозділів із залученням компетентного особового складу військовослужбовців, які вже мають відповідну індивідуальну підготовку, у поєднанні із інформаційними системами тренування та відпрацювання бойових завдань як на полі бою, так і за допомогою систем імітаційного моделювання. Встановлено, що впровадження сучасних інформаційних технологій та засобів імітаційного моделювання у систему бойової та оперативної підготовки підрозділів дозволяє досягти значного зниження фінансових витрат при одночасному підвищені якості підготовки військ. Досліджено, що високий рівень інтенсивності навчально-бойової діяльності забезпечується, за рахунок застосування сучасних систем моделювання бойових дій, які дають змогу командирам та штабам відпрацювати навчальні завдання із залученням мінімально необхідної кількості особового складу, техніки та коштів, а також відпрацьовувати всі поставлені завдання віддалено в режимі реального часу. Визначено, що існує потреба в удосконаленні системи підготовки підрозділів ЗС України шляхом нарощування можливостей систем імітаційного моделювання та об’єктивного контролю ведення бойових дій, а саме використання системи HOME STATION INSTRUMENTATION TRAINING SYSTEM (США) із забезпеченням безпечної передачі даних до командних пунктів або пунктів бойового управління усіх задіяних при цьому підрозділів. Встановлено, що важливим залишається питання розробки програмного забезпечення, що дозволить об’єднати всі системи в одну базу даних в реальному часі, із врахуванням безпеки передачі даних та безконфліктної взаємодії всіх систем.