Göstergebilim, Söylem Çözümlemesi ve Anlatı İncelemesi - Deniz Zeyrek (Dilbilim Araştırmaları Dergisi, 1991)
Anlatılar, örneğin söylenler, masallar, öyküler, hem söylem çözümlemesinin hem de göstergebilimin ilgisini çeken söylem türleridir. Gerek göstergebilim, gerekse söylem çözümlemesi anlatılan dikkatle incelenmiş, ve bu metin türünün çeşitli yönlerini açığa çıkarmaya çalışmıştır. Bu yazıda amaç, yapılan çalışmaların bir özet değerlendirmesini yapmak, ve bu iki değişik alanın anlatılann anlaşılmasına yaptığı katkılan karşılaştırarak açığa çıkarmaktır. Ancak şu noktanın gözden kaçınlmaması gerekiyor: Göstergebilim, bir yazın ürünü olan anlatı türünü incelemiş, söylem çözümlemesi ise, özellikle sözlü anlatıların incelenmesine ağırlık vermiştir. Bir başka deyişle, göstergebilim, yukarda sıralanan iyi tasarlanmış söylem türlerini incelerken, söylem çözümlemesi daha çok tasarlanmamış, doğaçtan ve sözlü anlatılar üzerinde durmuştur.