Удосконалення системи протипожежного моніторингу лісів шляхом розширення інформаційно-технологічних можливостей сучасних квадрокоптерів - Olena Husak; Volodymyr Husak (Sistemnì Doslìdženâ ta Informacìjnì Tehnologìï, 2021)
Запропоновано вирішення актуального науково-технічного завдання: розроблення інформаційної технології розширення функціональних можливостей неспеціалізованих безпілотних літальних апаратів з метою вдосконалення моніторингу лісових та інших ландшафтних пожеж. Описана інформаційна технологія допоможе вирішити суперечність, що виникла між високим рівнем витрат на розроблення й експлуатацію високотехнологічних протипожежних засобів та їх недостатньою ефективністю. Залучення до складу інформаційної технології раннього виявлення осередків лісових пожеж сучасних безпілотних літальних апаратів, за умови розширення їх інформаційно-технологічних можливостей, дозволяє у фоновому режимі без додаткових витрат на високотехнологічне обладнання отримувати оперативну інформацію і своєчасно сповіщувати відповідні служби про небезпеку. Наведено результати експериментів, які проводилися як для серії статичних знімків, так і для відеорядів.