Subklavian Ven Port Kateteri Komplikasyonu: Bilateral Masif Pnömotoraks - Sema Avcı; Eda Yaman (Sakarya Üniversitesi Holistik Sağlık Dergisi, 2022)
Günümüzde venöz port kateter sistemleri kanser hastalarının uzun süreli kemoterapi tedavisinde aralıklı infüzyon için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu girişimsel işlemin uygulama yerine bağlı olarak enfeksiyon, hematom, kataterin kırılması, arter yaralanmaları, kateterin yer değiştirmesi, pnömotoraks, venöz tromboz gibi komplikasyonlar ortaya çıkmaktadır. Subklavian venöz port kateter işlemi diğer anatomik alanlara göre daha fazla tek taraflı pnömotoraks riski taşımaktadır. Mide malign neoplazm tanısı olan 37 yaşında kadın hasta acil servise üç gündür devam eden bilateral yan ağrısı ve dizüri şikayeti ile başvurdu. Dört gün önce bilateral subklavian venöz port girişim öyküsü olan hastada nefes darlığı ve oksijen satürasyon düşüklüğü saptanmadı. Burada atipik klinikle acil servise başvuran, insidental olarak tanı konan iyatrojenik bilateral masif pnömotoraks olgusunu sunmayı amaçladık.