Wpływ procesów relokacji podmiotów przemysłowych na dynamikę zmian rozmieszczenia działalności produkcyjnej we Wrocławiu i w strefie podmiejskiej w latach 2008–2016 - Dominik Sikorski (Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 2020)
Artykuł ma na celu przedstawienie wpływu procesów relokacji podmiotów przemysłowych na dynamikę zmian rozmieszczenia działalności produkcyjnej we Wrocławiu i w strefie podmiejskiej, w latach 2008–2016. Opracowanie bazuje na analizie danych z bazy REGON dla lat 2008 i 2016. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że relokacja działalności przemysłowej ma niewielki wpływ na rozmieszczenie działalności produkcyjnej Wrocławia (do 10%), a trochę większy dla działalności przemysłowej w strefie podmiejskiej (do 25%). Decydujące znaczenie mają natomiast występujące w danym momencie uwarunkowania funkcjonowania przedsiębiorstwa, które mogą prowadzić do zaniku lub powstania nowych podmiotów gospodarczych. W znacznym stopniu relokacja działalności przemysłowej powiązana jest z procesem suburbanizacji (blisko 80% podmiotów, które zmieniły swoją siedzibę, to osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą), kapitałem krajowym (ponad 90%) oraz wielkością podmiotów (90% podmiotów to mikro- i małe przedsiębiorstwa zatrudniające do 9 osób).