Doktryna cartel facilitator – początek oraz rozwój w praktyce decyzyjnej zagranicznych organów ochrony konkurencji oraz orzecznictwie sądów unijnych - Agnieszka Jelska (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2020)
Celem artykułu jest przedstawienie zagadnienia doktryny „cartel facilitator” w oparciu o praktykę decyzyjną zagranicznych, europejskich organów ochrony konkurencji oraz orzecznictwa sądów unijnych. Artykuł stanowi próbę przybliżenia działań podmiotów trzecich, zakwestionowanych przez organy ochrony konkurencji i zakwalifikowanych jako rodzaj pomocnictwa w niedozwolonej wymianie informacji pomiędzy przedsiębiorcami. Na gruncie przedmiotowej praktyki wypracowane zostały kryteria, które muszą zostać spełnione, aby móc pociągnąć tego typu podmioty do odpowiedzialności z tytułu naruszenia prawa konkurencji.