VERGİ KÜLTÜRÜ VE VERGİ AHLAKI : İTALYA- TÜRKİYE - Işıl AYAS; Naci Tolga SARUÇ (Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2016)
Vergi kültürü vergi ahlakını etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. İki farklı vergi kültürüne sahip olan İtalya ve Türkiye’nin vergi ahlakının karşılaştırılması ve vergi ahlakının belirleyenlerinin tespit edilmesi amacıyla yapılan çalışmada her iki ülkenin vergi ahlak skorunun birbirine yakın olduğu belirlenmiştir. Her iki ülkede de kamu kaynaklarının israfı ve algılanan sübjektif vergi yükü vergi ahlakını en çok etkileyen faktörlerdir. Yapılan teste göre kültür değişkeninin vergi ahlakını etkilemediği tespit edilmiştir. Her iki ülkede demografik faktörler olarak cinsiyet ve yaş değişkeni vergi ahlakını etkilemektedir. Türk katılımcılar içerisinde erkeklerin vergi ahlakı kadınlardan daha yüksek çıkmıştır. İtalyan katılımcılarda ise kadınların vergi ahlakı erkeklerden daha yüksek çıkmıştır. Her iki ülke içinde yaş ilerledikçe vergi kaçırma eğiliminin arttığı ve vergi ahlakının düştüğü görülmektedir.