Ретроспективний аналіз прикордонної політики по забезпеченню недоторканності державного кордону України - H. A. Mahas (Aspekti Publìčnogo Upravlìnnâ, 2018)
Стаття присвячена дослідженню питання формування системи охорони державного кордону як механізму забезпечення недоторканності державного кордону України. Автором проаналізовано етапи становлення, проблеми і перспективи охорони державного кордону України через призму діяльності прикордонного відомства України по реалізації прикордонної політики. Процес формування та розвитку системи охорони державного кордону запропоновано умовно поділити на п’ять періодів, а саме: перший – 1991-1993 рр. (за ознакою планування та розвитку); другий – 1994-1999 рр. (за ознакою планування та розвитку); третій – 2000 - 2005 рр. (за ознакою планування), 2000 – липень 2003 рр. (за ознакою розвитку); четвертий – 2006-2015 рр. (за ознакою планування), серпень 2003-2013 рр. (за ознакою розвитку); п’ятий – 2016-2020 рр. (за ознакою планування), 2014-2020 рр. (за ознакою розвитку). Результати ретроспективного аналізу дозволили встановити основні закономірності процесу формування та розвитку діяльності Державної прикордонної служби України по забезпеченню недоторканності державного кордону України.