Ahmed El Shamsy, The Canonization of Islamic Law: A Social and Intellectual History, Cambridge: Cambridge University Press, 2013, 253 Sayfa, ISBN: 9781107546073 - Ömer Yılmaz (İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, 2022)
Ahmed El Shamsy tarafından kaleme alınmış olan kitap; Şâfiîliğin ortaya çıkış serüvenini, mezhepleşmesini ve Şâfiîler dışındaki gruplara olan etkilerini incelemektedir. İslami ilimlerin ortaya çıkışı, sözlü geleneğin yazılı geleneğe aktarılma süreci ve İslam hukuku; yazarın üzerinde çalıştığı temel alanlardır. Halen Chicago Üniversitesinde dersler vermekte olan yazarın şu isimle yayımlanmış bir kitabı daha vardır: “Rediscovering the Islamic Classics: How Editors and Print Culture Transformed an Intellectual Tradition”. Yazara göre İmam Şâfiî’nin (ö. 204/820) ortaya koyduğu metodolojik yaklaşım, Kuran ve sünnet vahyinin birer kanun metni gibi algılanmalarına ve yorumlanmalarına giden yolu açmıştır. Bu sürecin incelenmesi, Şâfiî fıkhının klasik şeklini nasıl aldığı sorusuna da cevap teşkil etmektedir. Bu yazıda Ahmed El Shamsy’nin söz konusu eseri incelenecektir.