STANZEL VE ROMANDA ANLATIM KONUMU - Fatih Tepebaşılı (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2008)
Anlatıcının yazardan farklıolduğu gerçeği ancak 20. yüzyılın ilk yarısında anlaşıldı. Böylelikle de Stanzel’in dolaylılık ilkesi olarak özetlediği önemli bir adım atıldı. Ona göre biz anlatılarıdolaylıolarak anlar ve kavrarız. Hem yazarla metin hem de metin ile okur arasında bir aracıvardır. Stanzel bu aracılık konumunu anlatım konumu olarak adlandırır. Bunlarıda kişisel, tanrısal ve ben anlatım konumları şeklinde üçe ayırır. Yazımızın konusu söz konusu Stanzel’in sistemini ortaya koymaktır.