Instrumenty zabezpieczeń rządzone prawem polskim w międzynarodowych transakcjach finansowania - Marcin Lorenc (Finanse i Prawo Finansowe, 2024)
Cel artykułu. Nastąpił wzrost liczby transakcji finansowych za pośrednictwem dokumentów finansowych z międzynarodowymi elementami. W szczególności artykuł odnosi się do umów kredytowych sporządzonych zgodnie ze standardami LMA, podlegających angielskiemu prawu, oraz do potencjalnych dostawców zabezpieczeń kredytowych działających w wielu jurysdykcjach, np. "spółek zależnych" pełniących rolę poręczycieli lub dodatkowych dłużników, a czasem także kredytobiorców. Wielość jurysdykcji stawia przed doradcami kredytowymi oraz głównym dłużnikiem wyzwanie dotyczące wyboru instrumentów zabezpieczenia w każdej jurysdykcji, w zależności od lokalizacji przedmiotu zabezpieczenia. Artykuł ma na celu przedstawienie przeglądu najczęściej stosowanych rodzajów zabezpieczeń w polskim prawie, służących zabezpieczeniu umów kredytowych w jurysdykcjach innych niż polska. Autor dokonał również oceny, która może być pomocna dla praktyków spoza Polski w doborze odpowiedniego zabezpieczenia dla długu. Głównym celem jest zapoznanie osób nieobeznanych z polskim prawem ze standardami prawa polskiego dotyczącego zabezpieczeń kredytowych, a główna hipoteza zakłada, że polskie zabezpieczenia zapewniają pewność instytucjom zagranicznym udzielającym kredytów, w których uczestniczy polski podmiot jako dostawca zabezpieczenia.