Emotikony transakcyjne - Jarosław Jagieła (Edukacyjna Analiza Transakcyjna, 2013)
Minęło już przeszło trzydzieści lat od moment, gdy 19 września 1982 roku (dokładnie o godzinie 11.44) profesor Scott Fahlman z Carnegie Mellon Univer- sity po raz pierwszy użył emotikona. Niemniej jednak sam pomysł wyrażania uczuć przy pomocy znaków typograficznych sięga końca XIX wieku za sprawąsatyrycznego czasopisma PUCK.