ارزیابی دقت مدل‌های CMIP6 در برآورد دما و بارش ایران بر اساس تحلیل شبکه‌ای - محمدجواد زارعیان; حسین دهبان; سید علیرضا گوهری (مدیریت آب و آبیاری, 2023)
تغییر اقلیم یکی از مهم‌ترین عواملی است که بر وضعیت آب‌وهوای جهان اثرگذار بوده است. به‌دلیل اهمیت برآورد این اثرات، ضروری است از ابزار و مدل‌های مناسب برای تخمین اثرات تغییر اقلیم بر متغیرهای اقلیمی (به‌ویژه دما و بارندگی) استفاده شود. بدین منظور استفاده از مدل‌های گردش عمومی جو- اقیانوس (AOGCMs) به‌عنوان رایج‌ترین این ابزارها، کاربرد فراوانی در مطالعات مرتبط با تغییر اقلیم پیدا نموده است. در این راستا، هدف این مطالعه منظور ارزیابی دقت جدیدترین مدل‌های AOGCM مربوط به ششمین گزارش ارزیابی IPCC در نواحی مختلف ایران بوده است. بدین منظور، خروجی تاریخی مربوط به 10 مدل AOGCM در دوره 1980 تا 2014 از پایگاه IPCC استخراج شد و با داده‌های بازتحلیل ERA5 مربوط به مرکز ECMWF مقایسه شد. این مقایسه براساس شاخص‌های RMSE، ضریب همبستگی پیرسون و شاخص ترکیبی کلینگ- گوپتا (KGE) صورت گرفت. نتایج نشان دادند که مدل‌های مختلف در ماه‌های متفاوت سال، دقت‌ یکسانی در برآورد دما و بارش کشور دارا نیستند. تغییرپذیری خطای مدل‌ها در برآورد بارش، بیش‌تر از تغییرپذیری این خطاها در برآورد دما بود. در مقیاس سالانه نیز نتایج نشان دادند که مدل IPSL-CM6A-LR بهترین عملکرد را در برآورد دما و مدل HadGEM3-GC31-LL بهترین عملکرد را در برآورد بارش سالانه دارا بودند. هم‌چنین نتایج نشان داد که میزان خطای این مدل‌ها در نواحی مرکزی و شرقی ایران، کم‌تر از سایر نواحی بود.