MANAGEMENTUL PACIENȚILOR CU BOLI HEPATICE PE LISTA DE AȘTEPTARE PENTRU TRANSPLANT HEPATIC: UN IMPACT MAJOR ASUPRA SUCCESULUI FICATULUI TRANSPLANTAT (Revista literaturii) - Victor PÎRVU; Angela PELTEC; Adrian HOTINEANU (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale, 2021)
Rezultatele transplantului hepatic sunt excelente, cu rate de supraviețuire de peste 90 și 80% la 1 și 5 ani, respectiv. Succesul transplantului hepatic a dus la o creștere a indicațiilor pentru transplant hepatic. În general, prioritățile sunt acordate pacienților cirotici cu un model ridicat pentru boala hepatică în stadiu terminal scorul (MELD) pe principiul celui mai bolnav mai întâi și la pacienții cu carcinom hepatocelular (HCC) pe principiul de puncte prioritare în funcție de mărimea și numărul de noduli ai HCC. Aceste criterii pot duce la o „concurență” pe lista de așteptare între pacienții de mai sus și cei care sunt cirotici și au un scor MELD intermediar sau cu bolile hepatice de altă etiologie care pun viața în pericol. Pentru acest ultim grup de pacienți, „excepție MELD” punctele pot fi acordate în mod arbitrar.