ارائه رابطه های آماری برای پیش بینی قابلیت برش دیسکی سنگ های ساختمانی - رضا میکائیل; محمد عطایی; رضا یوسفی (نشریه مهندسی معدن, 2012)
تخمین قابلیت برش سنگ و تعیین پارامترهای مؤثر در آن در تخمین هزینه‏ها و طراحی کارخانجات سنگ‏بری نقش مهمی دارد. شناخت کامل سنگ‏ها و ارزیابی توانایی اجرایی دستگاه‏های برش، طراحان و برنامه‌ریزان تولید را به سمت بهبود سرعت فرآوری و افزایش تولید سوق می‏دهد. بنابراین برای دستیابی به یک طراحی و برنامه‌ریزی دقیق در کارخانجات فرآوری، پیش‌بینی قابلیت برش سنگ و تعیین پارامترهای مؤثر در آن امری مهم و ضروری است. در این مقاله ارتباط میان مشخصات سنگ و آهنگ برش با کمک تحلیل‌های آماری بررسی شده است. بدین منظور هفده نوع سنگ ساختمانی در کارخانه‌های فراوری مطالعه شد. در مرحله اول پس از برداشت و ثبت آهنگ برش هر نمونه سنگ، بلوک‌های سنگی متعلق به هر نمونه سنگ، بعد از آماده‌سازی، برای انجام مطالعات آزمایشگاهی به آزمایشگاه مکانیک سنگ ارسال شد. سپس چهار مشخصه مهم از سنگ شامل مقاومت فشاری تک محوری، سختی موس، فاکتور سایندگی شیمازک و مدول الاستیسیته در آزمایشگاه تعیین شد. در مرحله بعد مطالعات آماری بر روی داده‌های موجود انجام شد. با استفاده از مطالعات آماری، روند تغییرات آهنگ برش با مشخصات سنگ بررسی شد و پنج رابطه برای پیش بینی آهنگ برش با کمک نرم افزار آماری SPSS ارائه شد. ضرایب هر یک از متغیرها در رابطه با توجه به آزمون‌های آماری و منطق علمی حاکم بر فرایند برش ارزیابی و در نهایت از میان رابطه‌ها بهترین رابطه برای پیش بینی آهنگ برش انتخاب شد. با استفاده از رابطه پیشنهادی می‌توان قابلیت برش سنگ‌های ساختمانی را با دقت بالایی پیش بینی کرد.