ДАБРОБОСАНСКА (САРАЈЕВСКА) МИТРОПОЛИЈА У РАТНОМ ПЕРИОДУ СРПСКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ (1804−1815) - Недељко В. Радосављевић (Истраживања, 2011)
У раду су дати основни подаци о положају Дабробосанске (Сарајевске) митрополије о оквиру Васељенске патријаршије за време ратног периода Српске револуције 1804−1815. Наглашено је да се ради о тада највећој епархији бивше Пећке патријаршије, са економски најмоћнијом Српском општином у Сарајеву. Извршено је поређење ситуације у којој се налазила Православна црква у Босанском пашалуку са стањем у Београдском пашалуку уочи избијања Првог српског устанка. Такође су анализирани улога и деловање тадашњег дабробосанског митрополита Калиника, али и његових викарних епископа, који су га замењивали у време док је био члан Светог синода Васељенске патријаршије.