ÇİMENTONUN HİDRATASYON ISISININ ÖLÇÜMÜNDE KULLLANILAN YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI - Hanifi BİNİCİ; İsmail H. ÇAĞATAY; Hasan KAPLAN (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2006)
TS 687'de verilen Beckman Termometresi ve Isotermal olan ToniCAL kalorimetresi yöntemleri kullanılarak aynı tip çimentonun hidratasyon ısıları bulunmuştur. Çimentonun Hidratasyon ısısının belirlenmesinde, ısının kesintisiz saptanması ve hesaplamalar otomatik olarak yapıldığından kullanımı kolaydır. Bu yöntemi sabit ısıdaki hidratasyonun incelenmesinin söz konusu olduğu hallerde çimentonun hidratasyon ısısının bulunmasında çok yararlı bir yöntemdir. ToniCAL Kalorimetresinde, çimento ile su arasındaki reaksiyon izlenmektedir. Kalorimetre yönteminde hidratasyon ısısının değişimi de gözlemlenebilmektedir. Bu çalışmada her iki yöntemle de bulunan hidratasyon ısılarında büyük farklılıkların görülmediği ortaya konulmuştur.