СУЧАСНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ УКРАЇНИ - Олександр Ковбаса; Віталій Мазний (Економіка та суспільство, 2024)
У статті досліджуються актуальні питання розвитку інтеграційних процесів в аграрному секторі України. Дослідження розвитку інтеграційних процесів в аграрному секторі є надзвичайно актуальними з причин глобалізації та зростаючої конкуренції на світових ринках, інтеграції та кооперації виробників, переробних підприємств, логістичних, торгових та інших учасників ланцюга створення додаткової вартості. У статті розглядаються основні стимули та перешкоди для формування і розвитку таких процесів, а також потенціал ключових форм інтеграції - міжгалузевої, вертикальної та горизонтальної. Проаналізовано роль агрохолдингів, кооперативів та агропромислових кластерів як інтегрованих структур. Стаття допомагає напрацьовувати ефективні моделі співпраці, кооперації, створення кластерів, вертикальної та горизонтальної інтеграції, адаптованих до українських реалій.