Hyaluronik asit ve gama radyasyonlu mineralize allogreftlerin sıçan tibial defektlerinin iyileşmesi üzerine etkileri - Selin Gaş; Nejat Vakur Olgaç; Ahmet Taylan Çebi̇; Çetin Kasaboğlu (Cukurova Medical Journal, 2020)
Amaç: Hyaluronik asidin ve mineralize allogreftin sıçan tibiasında oluşturulmuş defektlerde yeni kemik formasyonu ve kemik iyileşme skoru üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: 52 adet Spraque-Dawley cinsi sıçan 4 gruba ayrılmıştır: mineralize kemik greft grubu, hyaluronik asit grubu, hyaluronik asit ile kombine olarak uygulanan mineralize kemik greft grubu ve boş defektlere sahip kontrol grubu. Hayvanlar postoperatif 7. ve 21. günlerde sakrifiye edilmiştir. İnflamasyon, nekroz, fibrosis, yeni kemik oluşumu ve kemik iyileşme skoru histopatolojik olarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Yeni kemik oluşumu kontrol grubunda deney grubuna göre anlamlı oranda daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca yalnızca hyaluronik asit ve yalnızca greft gruplarına kıyasla, kontrol grubunda iyileşme skoru daha yüksek bulunmuştur. Greft ve hyaluronik asit grupları kıyaslandığında, 7. gündeki nekroz kontrol grubunda anlamlı oranda düşükken, 21. günde gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. 7. ve 21. günlerdeki inflamasyon ve fibrozis değişkenlerinin oranları gruplar arasında anlamlı bir değişiklik yaratmamıştır.Sonuç: Hyaluronik asit tek başına veya mineralize kemik allogrefti ile birlikte uygulandığında, sıçan tibiasında oluşturulmuş kritik boyutta olmayan defektlerde kemik rejenerasyonununda yeterli katkıyı sağlamamıştır.