ZASTOSOWANIE BIBLIOTEK NUMERYCZNYCH W OBLICZENIACH MEB - Krzysztof Król; Maciej Pańczyk (Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska, 2014)
Zastosowanie bibliotek numerycznych pozwala na znaczne skrócenie czasu obliczeń i ułatwienie pisania kodu programu. Popularne biblioteki BLAS i LAPACK doczekały się dojrzałych implementacji pozwalających na wykorzystanie procesorów wielordzeniowych i środowisk obliczeń rozproszonych w postaci odpowiednio PBLAS i SCALAPACK. Aktualnie podobny proces rozwoju dotyczy środowisk związanych z obliczeniami wykonywanymi na procesorach GPU w dwóch głównych implementacjach GPGPU: NVIDIA CUDA i Kronos/ATI OpenCL. Równolegle z rozwojem tych ostatnich toczą się prace nad mieszanymi CPU-GPU wersjami tych bibliotek czego doskonałym przykładem jest MAGMA. W artykule przedstawione zostaną efekty implementacji kilku wybranych bibliotek z tego zakresu zastosowanych do rozwiązania dwuwymiarowego modelu kondensatora płaskiego metodą elementów brzegowych wykorzystującą stałe elementy brzegowe.