Fırçasız doğru akım motorunun hız kontrolü için uyarlamalı geri adımlamalı kontrolcü tasarımı - Türker Türker (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2018)
Fırçasız doğru akım motorlarının hız kontrolünde yüksek performans elde edebilmek için doğrusal olmayan dinamik model ve modeldeki fiziksel niceliklerin tam olarak biliniyor olması gerekmektedir. Fakat, model parametrelerinin tam olarak bilinememesi, bazı fiziksel özelliklerin çalışma esnasındaki değişimleri ve yük momentinin belirsiz olması sebebi ile bu mümkün olmayabilmektedir. Parametrik model belirsizlikleri olması durumunda hız kontrolünü sağlayabilmek için uyarlamalı geri adımlamalı bir kontrolcü tasarımı bu çalışmada önerilmektedir. Kontrolcünün tasarımında model belirsizlikleri de göz önünde bulundurulmuş ve Lyapunov kararlılık analizi ile rotor hız hatasının sıfıra yakınsayacağı garanti edilmiştir. Pratik bir uygulamadaki tüm unsurların hesaba katıldığı bir benzetim ortamı ile tasarlanan kontrolcü farklı referans yörüngeler için sınanmış ve tatmin edici sonuçlar elde edilmiştir.