RELAŢIILE MOLDO-FRANCEZE ÎN CONTEXTUL INTEGRĂRII EUROPENE - Violeta COTILEVICI (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2016)
Proclamând la 27 august 1991 independenţa sa, Republica Moldova a devenit unul dintre primele state suverane de pe teritoriul fostei URSS. Unul dintre scopurile centrale ale politicii externe a Republicii Moldova rămâne extinderea relaţiilor bilaterale cu cele mai importante state europene. În acest context, dezvoltarea continuă a cooperării moldo-franceze se prezintă ca o prioritate incontestabilă. Ponderea Franţei pe arena internaţională este esenţială, ea fiind a cincea forţă economică mondială şi ocupând locul al patrulea în comerţul internaţional. Franţa deţine întâietatea în multe sectoare economice, mai ales în implementarea tehnologiilor de vârf. Punctul de vedere al oficialităţilor franceze cântăreşte greu în procesul de adoptare a deciziilor în cadrul instituţiilor UE. În plan politic este bine cunoscută susţinerea constantă a Franţei de care se bucură Moldova în procesul de consolidare a statului, de revigorare a economiei şi de constituire a democraţiei. Istoria relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi Republica Franceză se caracterizează prin reciprocitate, încredere, pragmatism şi respect reciproc al intereselor naţionale. Moldova se pronunţă pentru consolidarea în continuare a dialogului politic, economic, a colaborării tehnico-ştiinţifice, aprofundarea legăturilor umanitare. MOLDOVAN-FRENCH RELATIONSHIPS WITHIN THE EUROPEAN INTEGRATION After the proclamation of independence on 27 August 1991, the Republic of Moldova became one of the first sovereign states of the former USSR. One of the central purpose of the foreign policy of the Republic of Moldova is the expanding of bilateral relations with the most important european states. In this context, on going development of the Moldovan-French cooperation is presented as an indisputable priority. The impact of France on the international arena is essential; it is the fifth global economic power and ranks the fourth in the international trade. Francekeeps the first placein many economic sectors, especially in implementing advanced technologies. French officials' view weighs heavily in the decision-making process within the EU institutions. Politically it is well known the constant support of France for Moldova in the consolidation process of the state, of economic recovery and establishing democracy. The history of bilateral relations between Moldova and the French Republic are characterized byreciprocity, trust, pragmatismand mutual respectof national interests. Moldova is for the further strengthening of the political and economic dialogue, scientific-technical cooperation, deepening humanitarian ties.