АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ ПЕНСІЙНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ ТА ПОШУК ШЛЯХІВ ЇЇ РЕФОРМУВАННЯ - Назарій Липко (Економіка та суспільство, 2023)
Стаття присвячена дослідженню основних проблем пенсійної системи України та пошуку шляхів її реформування. Досліджено світовий досвід функціонування ефективної пенсійної системи. Доведено, що ефективна пенсійна система є можливою лише в умовах поєднання трьох рівнів. Важливим фактором є активна персональна участь населення у забезпеченні власної пенсії. Незважаючи на двадцятирічну історію спроб, накопичувальний рівень пенсійної системи ще не функціонує повноцінно в Україні. Виклики війни зумовлюють його негайну імплементацію. В статті було доведено, що людина повинна також нести персональну відповідальність за власне майбутнє на пенсії. Особливу увагу в дослідженні було приділено недержавному пенсійному забезпеченню в Україні, що залишається маловідомим та непопулярним для більшості громадян.