Akut Böbrek Yetmezliğinin Nadir Bir Sebebi: Fenofibrata Bağlı Rabdomiyoliz - Ferhat İÇME; Tuğba TEMREL; Havva Şahin KAVAKLI; Yücel YÜZBAŞIOĞLU; Gülhan Kurtoğlu ÇELİK; Zeynep Saral ÖZTÜRK (Cukurova Medical Journal, 2013)
Fibratlar, dislipidemi ve hipertrigliseridemi tedavisinde sık kullanılan, fibrik asit türevi geniş spektrumlu bir ilaç grubudur. Yan etkileri sıklıkla çizgili kaslar, böbrek ve karaciğer ile ilgilidir. Çizgili kas harabiyetiyle meydana gelen rabdomiyoliz bu yan etkilerin potansiyel olarak en ölümcül olanıdır. Literatürde fenofibrat ve statinlerin kombine kullanılmasına bağlı gelişen rabdomiyoliz vakaları olmasına rağmen tek başına fenofibratın sebep olduğu rabdomiyoliz nadirdir. Bu yazıda akut böbrek hasarlanması tespit ettiğimiz hastada ilaç sorgulamasının öneminin vurgulanması ve fenofibrat kullanımına bağlı gelişen rabdomiyolizin yönetiminin gözden geçirilmesi amaçlanmıştır.