ДИПЛОМАТСКА МИСИЈА МИЛОВАНА МИЛОВАНОВИЋА У ЗАПАДНОЕВРОПСКИМ ПРЕСТОНИЦАМА НА ПОЧЕТКУ АНЕКСИОНЕ КРИЗЕ 1908. ГОДИНЕ - Ненад Анжел (Srpski Istorijski Časopis, 2022)
Тема рада је дипломатска мисија и посета Милована Миловановића, министра иностраних дела Краљевине Србије, западним престоницама у октобру и новембру месецу 1908. године на почетку Анексионе кризе. Анексиона криза била је догађај који је из основа потресаo Балканско полуострво почетком XX века, претећи да Европу увуче у сукоб ширих размера. Акценат у раду стављен је на активност Миловановића и разговоре са представницима дипломатија великих европских сила у циљу разрешења кризе и проналажења што прихватљивијег решења за Краљевину Србију.