ЗАСТОСУВАННЯ ОПЕРАТИВНОГО МЕТОДУ ВИЗНАЧЕННЯ ТИПАЖУ ТА КІЛЬКІСНОГО СКЛАДУ МАШИН ДЛЯ ЗАГОТІВЛІ ДЕРЕВИНИ В УМОВАХ ДП «ЛІСИ УКРАЇНИ» - В. Думич; Я. Сало; O. Мачуга; O. Стиранівський; Н. Шевченко; M. Герис; Ю. Гром’як (Техніко-технологічні аспекти розвитку та випробування нової техніки і технологій для сільського господарства України, 2024)
Мета дослідження – обґрунтування та демонстрація застосування оперативного методу визначення типажу та кількісного складу машин для заготівлі деревини для умов ДП «Ліси України» для зменшення експлуатаційних ризиків ы підвищення ефективності. Матеріали і методи. Досягнення мети дослідження реалізовано шляхом ранжування машин і механізмів, які застосовані у технологічних процесах заготівлі деревини та її первинного транспортування відповідно до природніх умов лісових господарств, які заготовляють деревину. У роботі уточнено блок-схему процесу визначення типажу машин заготівлі деревини з урахуванням техніко-технологічних і природньо-кліматичних чинників та параметрів територій, на яких планується заготівля деревини. Детально охарактеризовано та класифіковано основні типи машин, які використовуються у заготівлі деревини, та умови їхньої ефективної експлуатації. Особливу увагу приділено поглибленому структуризованому аналізу територій ДП «Ліси України», що дає змогу охарактеризувати умови заготівлі деревини для конкретних офісів, філій або їхніх об’єднань. Результати. Для умов ДП «Ліси України» загалом установлено такий типаж і кількісний склад машин для заготівлі деревини: 75-80 харвестерів базового класу і близько 95-100 – середнього класу, 270-280 форвардерів вантажністю 14-16 т і 250-260 форвардерів у складі колісного трактора класу тяги 14-20 кН і транспортного причепа вантажністю 10-12 т. Для трелювання деревини від рубок, де заготівля і первинне транспортування проводиться у стовбурах (загальний обсяг – близько 1 млн. м3 щороку), буде потрібно 40-45 колісних скідерів із чокерним технологічним обладнанням потужністю двигуна 120-130 кВт, а для трелювання деревини від рубок на заболоченій місцевості (загальний обсяг – близько 1,09 млн. м3 щорічно) – 45-50 гусеничних скідерів із чокерним технологічним обладнанням. Для первинного транспортування деревини від рубок у гірських лісових масивах (загальний обсяг – близько 1,23 млн. м3 щороку) потрібно 80-85 мобільних підвісних линвових установок. Висновки. Зібрано й систематизовано інформацію щодо складу та природніх умов територій,