Протікання процесів корозії в демінералізованому водному середовищі в присутності клітин бактерій - Валерія Володимирівна Вембер; Юлія Вікторівна Носачова; Тетяна Андріївна Левчук; Микола Миколайович Космина (Вісник Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»: Серія «Хімічна інженерія, екологія та ресурсозбереження», 2020)
Вивчено вплив іонів перехідних d-металів (Zn2+ та Cr3+) окремо та в композиції з антискалантами – оксиетилендифосфоновою кислотою (ОЕДФК) та нітрилотриметилфосфоновою кислотою (НТМФК), на протікання біологічної корозії  в демінералізованних водних середовищах. Показано, що присутність мікроорганізмів має суттєвий вплив на процеси корозії, модифікуючи протикорозійний ефект йонів перехідних металів та змінюючи навіть напрямок протікання корозійних процесів. Діапазон коливань ступеню захисту від корозії в присутності бактерій роду Pseudomonas виявився більшим, ніж для бактерій роду Bacillus, але для обох штамів динаміка захисного ефекту характеризувалася значними змінами (зменшенням, а згодом – поступовим збільшенням ступеню захисту від корозії). Найбільша інтенсивність корозійних процесів у випадку додавання до модельного середовища бактеріальних клітин в композиції з протикорозійними агентами, зареєстрована протягом першого тижня взаємодії, тоді як в подальшому їхній рівень знижувався і спостерігався навіть незначний захисних ефект, який не перевищував 36%, а в більшості випадків залишався на рівні 5-15%. Виявлено,  що протикорозійні композиції, до складу яких входила НТМФК викликали більш значне підвищення рівня корозії в модельному середовищі в присутності мікроорганізмів.