Ocena zróżnicowania genetycznego dwóch populacji sosny zwyczajnej (Pinus sylvestris L.) z okolic Puław - KATARZYNA KRUK; MAGDALENA ZAPALSKA; TADEUSZ WĘGOREK; KRZYSZTOF KOWALCZYK (Agronomy Science, 2012)
W niniejszej pracy do oceny zróżnicowania dwóch populacji sosny zwyczajnej (Pinus sylvestris L.) z okolic Zakładów Azotowych w Puławach i Żyrzyna wykorzystano 13 starterów RAPD. Uzyskano 137 produktów amplifikacji, z czego tylko 4 były monomorficzne w obydwu grupach roślin. Dla każdej z populacji oznaczono produkty charakterystyczne tylko dla niej, niepowielane w drugiej populacji. Różnorodność genetyczna (h) wynosiła 0,1718 (Azoty) i 0,1942 (Żyrzyn), natomiast średni poziom heterozygotyczności HS = 0,1830. Ponieważ zróżnicowanie skupione było głównie wewnątrz populacji i HS stanowiło 95,6% ogólnej heterozygotyczności, obie populacje pod względem genetycznym były do siebie bardzo podobne a różnorodność między nimi wynosiła HT – HS = 0,0088. Taki stan rzeczy wytłumaczyć można niewielką odległością, jaka dzieliła obie populacje (ok. 7 km), co sprzyja wymianie pyłku między nimi.