СТАТИКА АДСОРБЦІЇ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ ПРИРОДНИМ ЦЕОЛІТОМ - V.V. Sabadash; Ya.M. Gumnytsky; O.V. Mylyanyk; O.V. Lyuta (Науковий вісник НЛТУ України, 2017)
Вивчено процес одночасної адсорбції катіонів купруму та хрому на поверхні та в об'ємі цеоліту у статичних умовах. Досліджено хімічний склад поверхні та внутрішнього простору цеоліту рентгенофлюоресцентним методом. У ході експериментальних досліджень виявлено зменшення вмісту кальцію, магнію, заліза та рідкоземельних металів на поверхні та в об'ємі сорбенту. Встановлено, що у процесі адсорбції в цеолітовому каркасі зменшується також кількість обмінних катіонів та алюмінію. Встановлено закономірність зміни кількості поглинутих катіонів купруму та хрому цеолітом від їх концентрації у вихідному розчині. Порівнюючи концентрацію іонів купруму та хрому в умовах експериментів, виявлено, що концентрація хрому в зразках була нижчою за концентрацію іонів купруму на всіх етапах досліджень. Це легко пояснити значенням очікуваного рН для початку осадження іонів купруму та хрому на поверхні сорбенту. Встановлено, що незважаючи на те, що купрум у вихідному розчині двовалентний, а хром тривалентний, відбувається селективне вилучення купруму із двокомпонентного розчину. Встановлено імовірність одночасного перебігу в системі адсорбент-адсорбат таких хімічних реакцій: осадження – розчинення забруднювальних речовин у формі важкорозчинних осадів (гідроксиди, солі, комплексні сполуки), обмінна і необмінна сорбція-десорбція на активній поверхні сорбенту.