Plasenta Akreata Spektrumu Olan ve Olmayan Plasenta Previa Vakalarında Risk Faktörü, İnsidans, Perinatal ve Maternal Sonuçların Değerlendirilmesi - Çetin KILIÇCI; Meryem KÜREK EKEN; Gülşah İLHAN; Ebru ÇÖĞENDEZ; İlhan ŞANVERDİ; Murat KESKİN; Çiğdem YAYLA ABİDE; Ateş KARATEKE (Düzce Tıp Fakültesi Dergisi, 2018)
Amaç: Plasenta akreata spektrumu (PAS), özellikle gelişmekte olan ülkelerde fetomaternal morbidite ve mortalitenin ana sebebi olan obstetrik kanama için önemli bir risk faktörüdür. Bu çalışmada; PAS olan ve olmayan plasenta previa olgularının özellikleri, insidansı, maternal ve fetal sonuçlarının araştırılması amaçlanmıştır. Ek olarak, PAS ile başvuran plasenta previa vakalarının klinik özellikleri ve risk faktörlerinin analiz edilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Plasenta previa ile birlikte PAS olan ve olmayan gebelikleri analiz etmek amacıyla retrospektif kohort bir çalışma planlandı. Ocak 2005 ile Aralık 2014 arasında yazılı ve elektronik olarak tıbbi kayıtlar gözden geçirildi. Plasenta previa tanısı ultrasonografik olarak, PAS ise klinik olarak plasentanın uterustan ayrılma aşamasında zorluk olarak tanımlandı.Bulgular: Ocak 2005 ile Aralık 2014 arasında toplam 11351 doğumun retrospektif analizi yapıldı. 387 plasenta previa tanısı konulmuş olgu izlendi. Bu olguların 11'inde çoğul gebelik saptandı ve bu vakalar çalışma dışı bırakıldı. Kurumumuzda plasenta previa insidansı ‰3.41 idi. PAS riskini ≥4 gebelik sayısı 1,56 kat, ≥2 geçirilmiş sezeryan sayısı 9,74 kat, ≥3 abort sayısı 3,83 kat ve gestasyonel hipertansiyon varlığı 29,72 kat, gestasyonel diabet varlığı 49 kat arttırmıştır. Risk faktörlerinin lojistik regresyon analizinde ≥3 abort sayısı, ≥2 geçirilmiş sezaryen sayısı ve gestasyonel hipertansiyon varlığı anlamlı olarak değerlendirilmiştir.Sonuç: Plasenta previa vakalarında; ≥3 abort sayısı, geçirilmiş sezaryen sayısının ≥2 ve gestasyonel hipertansiyon varlığı PAS gelişimi açısından en önemli risk faktörleridir. Bu risk faktörlerine sahip plasenta previa olgularının gebeliği boyunca PAS gelişimi açısından sıkı takibi maternal-neonatal morbidite ve mortalite üzerine azalan bir etkiye sahip olabileceğini düşünmekteyiz.