İAŞE NEZARETİ VE İAŞE NAZIRLARI (1918-1919) - Mehmet Aydın (History Studies, 2022)
Birinci Dünya savaşı ile birlikte ortaya çıkan temel ihtiyaç maddelerinin karşılanması meselesi ve bu meselenin halli için yapılan çalışmalar neticesinde Osmanlı devleti İaşe Nezareti’ni kurdu. Nezaret yaklaşık beş ay kadar kısa bir süre faaliyet gösterdi. Bu süre zarfında üçü asil, üçü vekil olmak üzere beş nazır görev yaptı. Bu makalede kurulan İaşe Nezareti bütün yönleriyle incelenmeye çalışıldı. Nezaretin kuruluş sebepleri, kuruluşu, görev ve yetkileri, teşkilatlanması, nazırları ve lağvedilmesi hususları ele alındı. Çalışma arşiv belgeleri, gazeteler, süreli yayınlar, araştırma ve inceleme eserlerinden yararlanılarak hazırlandı.