1923-1938 YILLARI ARASINDA YAYlMLANAN İSLAM TARİHİ ÇALIŞMALARI ve TANITIMI - Hakan Öztürk (Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2016)
Cumhuriyet Dönemi (1923-1938) yıllan Türic ve İslam Tarihi açısından önemli bir yere sahiptir. Bu dönem toplumun her alanında atılım yapma ve dünyadaki yeniliklere uyma çabası içinde geçmiştir. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk.her alanda olduğu gibi İslam Dini'nin ·halka doğru bir şekilde öğretilmesi ve bu dinin peygamberi Hz. Muhammed'in de batıl hikayelerden anndınlarak. örnek yanlannın halka gösterilmesi üzerinde durmuştur. Kendisi de bu konu ile ilgili pek çok kitap okumuştur. Kısa bir dönem olmasına rağmen çok fazla çalışma yapılmıştır. Bu çalışmamızda1 Lütfuilah Ahmed, Ahmed Harndi Akseki, Ahmed Refik Altınay, Ebu Rıdvan Mustafa Sadık Vicdani, Mustafa Taki, Kılıçziide Hakkı, Aksekili Mustafa Hakkı, Muhmud Esad, İsmail Fenni ve Tahirü'I-Mevlevi Olgun'un kitaplan tanıtılmıştır.Yazartarın çoğunluğu önsözlerinde Hz. Muhammed'in hayatının doğru şekilde yazılması gerektiğini savunmuşlardır. Ancak bir kaçı müstesna klasik sistemden kendilerini kurtaramamışlar ve rivayetler arasından seçmeler yaparak eserlerini meydana getirmişlerdir. Kılıçzade gibi tamamen mevcudu eleştiren yeni fikir ve görüşler öne sürenler de olmuştur.