Görme Yetersizliği Olan ve Olmayan Öğretmenlerin Örgütsel Destek ve Örgütsel Adalet Algıları - Şule Polat (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 2018)
Buaraştırmada engelli olmayan öğretmenler ve görme engelli öğretmenleringörüşlerine bağlı olarak algılanan örgütsel destek ve örgütsel adalet algısıilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2016-2017 eğitim öğretimyılı bahar döneminde görev yapan 154 görme engelli öğretmen ve 278 engelliolmayan öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma verileri “Örgütsel Adalet AlgısıÖlçeği” ve “Örgütsel Destek Ölçeği” ile toplanmıştır. Katılımcılardan toplananveriler aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi, Anova, doğrulayıcı faktöranalizi (DFA), Pearson korelasyon ve regresyon analizi ile çözümlenmiştir. Sonuç olarak,çalışma bulguları bir bütün olarak değerlendirildiğinde, öğretmenlerin örgütseladalet algısı yaşadıkları; bu örgütsel adalet algısının cinsiyete, meslekikıdeme, görme engelli olma ya da engelli olmama durumuna göre ve medeni durumagöre farklılık göstermemekle birlikte, öğretmenin örgütsel destek algısıüzerinde etkisi olduğu görülmüştür. Örgütsel desteğin de mesleki kıdem, medeniduruma, görme engelli olma ya da engelli olmama durumuna göre farklılıkgöstermediği buna karşın erkek öğretmenler lehine farklılık gösterdiği tespitedilmiştir.