ثأثیر روان‌بنه‌های ناسازگار نخستین برتحول روانی‌ـ معنوی: یک متغیر تعدیلگر در رواندرمانگری - مسعود جان‌بزرگی; فاطمه دائمی (مطالعات اسلام و روانشناسی, 2016)
این پژوهش با هدف بررسی ثأثیر روان‌بنه‌های ناسازگار نخستین بر تحول روانی- معنوی انجام شده است. بدین منظور،150 نفر از میان دانشجویان دانشگاههای شهر تهران انتخاب شدند و به نسخه دوم پرسش‌نامه تحول روانی- معنوی و نسخه سوم پرسش‌نامه روان‌بنه‌های ناسازگار نخستین پاسخ دادند. داده‌های حاصل با استفاده از روش‌های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره تحلیل شدند. نتایج همبستگی حاکی از ارتباط معکوس معنادار میان 5 حوزه روان‌بنه‌های ناسازگار نخستین و 15 نوع روان‌بنه با تحول روانی- معنوی است. نتایج رگرسیون نیز حاکی از نقش روان‌بنه‌های حوزه‌ی انفصال و طردشدگی و حوزه‌ی محدودیت‌های آسیب‌زا از میان دیگر حوزه‌ها در پیش‌بینی تحول روانی- معنوی است. بنابر یافتههای این پژوهش، روان بنه های ناسازگار نخستین در حد حوزه های کلی، تحول روانی معنوی افراد را تحت تأثیر قرار میدهد. چنین تأثیری علاوه بر اینکه باورها و ادراک های مذهبی را با خطا همراه می سازد، زمینه تأخیر تحول روانی- معنوی را فراهم میکند.