Hidayet Karakuş’un Çocuk Edebiyatı Çerçevesinde Yazdığı Eserlerinde Eğitime Bakış Açısının Analizi - Mahmut Babacan; Kadir Kaplan (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi, 2018)
Çocuklarımızın bilişsel, duyuşsal, zihinselgelişiminde yaşanacak olumsuzluklar ya da kazanmaları gereken temel değerlerikazanamamaları geleceğimizi yok etme, varlığımızı bitirme noktasınagetirecektir. Bu da toplumu idari ya da psikolojik açıdan başka toplumlarınyönetimine bırakacaktır. Çocuğa göstereceğimiz özen, vereceğimiz önem;çocukların sağlıklı birer birey olmasının yolunu açacak ve içinde bulunduklarıtoplumda önemli roller üstlenmelerini sağlayacaktır. Eğitsel iletiler,çocukların sağlıklı birer birey olmasında büyük önem arz etmektedir. Buçalışmada Hidayet Karakuş’un çocuklar için yazdığı eserler incelenmiş veeserlerde 1041 tane eğitsel ileti tespit edilmiştir.Bunların %68’ini kişisel gelişimi destekleyen eğitsel iletiler, % 13’ünü ötekieğitsel iletiler, % 9’unu toplumsal gelişimi destekleyen eğitsel iletiler, %5,7’sini dini gelişimi destekleyen eğitsel iletiler, % 2’sini ulusal düşünceningelişimini destekleyen eğitsel iletiler, % 2’sini evrensel düşünceningelişimini destekleyen eğitsel iletiler, % 1’ini ahlaki gelişimi destekleyeneğitsel iletiler ve % 0,003’ünü ekonomik gelişimi destekleyen eğitsel iletileroluşturmuştur. Ayrıca Karakuş’un çocuklar içinyazmış olduğu kitaplarda eğitsel iletileri örtük verdiği görülmüştür.