Travmatik kranioservikal bileşke ligamanlarının, beyin sapı oluşumlarının yaralanması ve retroklival hematom: kranioservikal bileşke yaralanmalarında nadir görülen kombinasyon - Bilal Egemen ÇİFÇİ; Gökçen Çoban ÇİFÇİ; Mahmut GÖKDEMİR; Enes DUMAN (Cukurova Medical Journal, 2017)
Servikal spinal yaralanmalar pediatrik grupta sık görülmektedir ve anatomik, fizyolojik değişiklikler nedeniyle genellikle kranioservikal bölge etkilenmektedir. Araç içi trafik kazalarında hızlı hiperekstansiyon/hiperfleksiyon travması ligamentöz hasarların ve retroklival epidural hematomun bilinen nedenlerindendir. Amacımız 3 yaş 8 aylık çocuk hastada araç içi trafik kazasında hiperekstansiyon/hiperfleksiyon ve rotasyon travmasına bağlı oluşan, bir arada nadiren görülen apikal ligaman hasarı, retroklival hematom ve şüpheli beyin sapı laserasyonu bulgularını sunmaktır. Hastanın servikal bölgesi Philadelphia boyunluğu ile immobilize edildi. Glaskow Koma Skalası 8 olan hasta 6 aydır pediatrik yoğun bakım ünitesinde tedavi görmektedir.