Ekin Yapraksülü ğ ü, Oulema melanopus L. Coleoptera: Chrysomelidae 'un Biyolojisi Üzerinde Araştırmalar - Mehmet Kaya (Journal of Agricultural Sciences, 2001)
Bursa'da 1996-1997 y ı lları nda gerçekleştirilen bu çal ışmada Ekin yapraksülü ğü, Oulema melanopus L. 'un biyolojisi üzerinde incelemeler yap ı lm ıştı r. Araşt ı rmalar Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi bu ğday tarlas ı nda yürütülmüştür. Yap ı lan araşt ı rmalar sonunda O. melanopus'un Bursa ilinde buğday tar ı m ı yap ı lan tüm alanlarda bulunduğ u, zararl ı n ı n kışı toprakta veya bitki art ı kları aras ı nda geçirdiği, Bursa'da ilk ergin ç ı kışı n ı n 1996 ve 1997 y ı lları nda s ı ras ı yla 26 ve 17 Nisan tarihlerinde ba şlad ığı saptanm ışt ı r. Dişi böceklerin bir süre beslenip çiftle ştikten sonra yumurtlamaya ba şlad ığı , bir dişinin 1996 ve 1997 y ı llar ı nda s ı ras ı yla 89.61±15.89 66-112 ve 97.93±14.73 63-110 adet yumurta b ı rakt ığı , bu yumurtaları n yine s ı ras ı yla % 97 ve % 92' nin aç ı ld ığı , yumurta aç ı lma süresinin ayn ı yı llarda s ı ras ı yla ortalama 6.23±0.42 5-7 ve 7.18±0.56 6-8 gün oldu ğu, larvaları n 1996 y ı l ı nda ortalama 20.67±1 .38 17-24 , 1997 y ı l ı nda ise ortalama 21.82±1 .41 17-25 günde geli ştiği, pupa gelişme süresinin 1996 ve 1997 y ı lları nda s ı ras ı yla ortalama 11.62±0.62 10-12 ve 12.30±0.75 10-13 gün devam etti ği ve O. melanopus'un Bursa'da y ı lda 1 döl verdiği belirlenmiştir.