شناسایی مؤلفه‌های یک پایان‌نامه هدفمند در دانشگاههای علوم پزشکی کشور بر اساس نظریه داده بنیاد - عادل زاهدبابلان; مهدی معینی کیا; عباس نقی زاده باقی; مژگان خان بابازاده قدیم (توسعه آموزش جندی‌شاپور, 2017)
پایان‌نامه‌ها از منابع اطلاعاتی با ارزش هستند، که به دلیل ماهیت و ویژگی خاصی که دارند، نقش مهمی در پیکره دانش ایفا می‌کنند و همه ساله مقدار زیادی از امکانات مالی دولت و بخش قابل توجهی از نیرو و وقت اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها صرف آن می‌شود. هدف این پژوهش شناسایی مؤلفه‌های یک پایان‌نامه هدفمند در دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور بود. این پژوهش از نوع پژوهش‌های کیفی است، که با استفاده از روش نظریه داده بنیاد انجام شد. جامعه آماری تعداد 60 نفر، متشکل از کلیه معاونان و مدیران پژوهشی دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور بودند، که با استفاده از نمونه‌گیری هدفمند، گردآوری اطلاعات در نفر 38 به اشباع رسید. لذا همین تعداد به عنوان مشارکت‌کنندگان در پژوهش انتخاب شدند .داده‌ها به وسیله پرسشنامه باز پاسخ گردآوری شد. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده‌‎ها از روش مرور خبرگان غیر شرکت‌کننده در پژوهش استفاده شد. داده‌ها به روش تحلیل محتوا بررسی شدند. ازتحلیل پاسخ‌ها، 204 کد به دست آمد، که در داخل 53 شناسه (مفاهیم) قرارداده شد. شناسه‌های به دست آمده نیز در قالب 23 مفهوم اصلی جای گرفتند که 3 مقوله‌ی عمده (مؤلفه‌های ورودی پایان‌نامه، مؤلفه‌های فرآیندی پایان‌نامه و مؤلفه‌های خروجی پایان‌‌نامه) از آنها استخراج گردید و از ترکیب و تجزیه و تحلیل مفاهیم اولیه و مقوله‌ها، پایان‌نامه هدفمند به عنوان مقوله هسته‌ای انتخاب شد. در نهایت طبق رویکرد سیستماتیک نظریه داده بنیاد و با توجه به شرایط علّی، شرایط زمینه‌ای و شرایط مداخله‌گر راهبردهایی تدوین و مدل نهایی بر اساس آن ارائه گردید و در نهایت نتیجه‌گیری شدکه با نگرش سیستمی به پایان‌نامه و توجه تواًمان به عوامل ورودی، فرآیندی و خروجی می‌توان به پایان‌نامه‌های هدفمند در دانشگاه‌های علوم پزشکی دست یافت.