ОСОБЛИВОСТІ РОСТУ Й РОЗВИТКУ РОСЛИН ТА СОРТОВА ПРОДУКТИВНІСТЬ ЗЕРНА КВАСОЛІ ЗВИЧАЙНОЇ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ ЗАХІДНОГО - Н. В. Сівак; М. І. Бахмат (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка, 2023)
За світовими площами квасоля посідає друге місце серед зернобобових культур, проте в Україні вони незначні і переважно зосереджені в приватному секторі. Однією з головних причин цього є відсутність сучасних кущових сортів, адаптованих до різноманітних ґрунтово-кліматичних умов, які характеризуються нестабільною врожайністю та недостатньою технологічністю щодо механізованого збирання врожаю [4]. У вирішенні проблеми створення конкурентоспроможних сортів важливу роль відіграє детально вивчений і адаптований до конкретних умов регіону вихідний матеріал [5]. Квасоля сьогодні є однією з найприбутковіших зернобобових сільськогосподарських культур. Ріст і розвиток рослин квасолі прямо залежить від умов навколишнього середовища, основними складовими якого є температура повітря і ґрунту, освітленість, вологість та мінеральне живлення [7]. Врожайність квасолі залежить від інокуляції насіння даної рослини, різних добрив, сортів, міжрядь та способів сівби. Зокрема, тривалість періоду сівба – повна стиглість у рослин сорту квасолі Ластівка, інокульованих різними штамами Rhizobium phaseoli в середньому за період дослідження 2021–2022 рр., відрізнялась на 1–2 доби. До останнього часу в наших умовах у зв’язку з відсутністю наукових досліджень недостатньо вивченою залишається технологія вирощування квасолі звичайної відповідно до даних ґрунтово-кліматичних умов, її вплив на зернову продуктивність та якісні показники зерна квасолі. Нині не з’ясована економічна та біоенергетична ефективність технології вирощування квасолі звичайної на зерно в умовах Лісостепу західного. У зв’язку з цим підвищення зернової продуктивності сортів квасолі вітчизняної селекції шляхом встановлення особливостей росту і розвитку та оптимізації елементів технології вирощування (удобрення, інокуляція) залежно від сортових особливостей та погодних умов вегетаційного періоду є актуальним завданням.