СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЕФЕКТИВНОЇ КОМУНІКАЦІЇ МІЖ СТЕЙКХОЛДЕРАМИ ТУРИСТИЧНОЇ ІНДУСТРІЇ В КРИЗОВИЙ ПЕРІОД - Інна Степанець; Діана Гринюк; Наталія Савицька (Економіка та суспільство, 2022)
Метою статті є розкриття можливостей розвитку туризму завдяки використанню інструментарію соціальних мереж. Для відновлення та подальшого розвитку туристичної сфери та індустрії гостинності необхідно посилити туристичні дестинації та інфраструктуру, запропонувати нові туристичні продукти, налагодити ефективну комунікацію між туристичними підприємствами та споживачами туристичних послуг. Представлена методика дослідження базується на застосуванні комплексу наукових методів як загального спрямування, так і спеціальних. Має місце систематизація значного обсягу наукової, статистичної, аналітичної інформації, проведення аналогій між науковими засадами та власним досвідом використання соціальних мереж у туризмі. Застосовано метод оцінки, контент-аналізу, спостереження та системно структурний підхід. Продемонстровано авторську методику оцінки якості стану соціальних медіа ключових туристичних операторів, які мають економічну активність на території України. Також сформовано та прослідковано взаємозалежності впливу соціальних медіа на розвиток туристичного бренду дестинацій. Практична значимість статті полягає у розкритті вагомості соціальних медіа як інструменту комунікації виробників та споживачів туристичних послуг в умовах кризових ситуацій та під час війни росії в Україні. Соціальні мережі виступають в якості одного з ключових інструментів привернення уваги туристів, а потенціал ефективного використання SMM в туризмі можна розглядати у якості драйверу стрімкого відновлення туристичних потоків після Перемоги над державою-агресором росією.