Легендарна київська Почайна та «глибинна географія» Тімоті Снайдера - Annabella Morina; Liudmyla Fylypovych (Мультиверсум: Философский альманах, 2022)
Історія відродження хрестительки Київської Русі річки Почайни – це найкращій приклад «глибинної географії», за Тімоті Снайдером. Річка дуже змінилася за століття людської діяльності, а за радянських часів постраждала від політичних репресій та цілеспрямовано була піддана забуттю. Сьогодні історичне річище поділено на частини: верхня є водною системою з шести озер та малої ріки із сучасним гирлом під Північним мостом, на середній створена річкова гавань, а нижня біля сучасної Поштової площі поєдналася із Дніпром. Останнім часом було повернуто історичне значення річки: гідронім Почайна знову прив’язаний до водойми, а найбільш ймовірне місце хрещення киян у історичному гирлі річки Почайни отримало статус Пам’ятки національного значення за видами історія та археологія. Ця стаття присвячена змінам, які відбулися з Почайною протягом століть, причинам зникнення річки з мап Києва, а також сучасній історії відродження.