HAYEK’İN PİYASA İDEOLOJİSİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME - Aslı OKAY TOPRAK; Neslişah TOK (Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2013)
Hayek kendi tercihlerini yaşama şansı olan özgür bireyin özgür bir piyasada, spontane oluşan bir düzende toplumu arzu edilen refah düzeyine taşıyacağını savunmaktadır. Buna karşıt olarak eşitlikçi olması umulan, devletin planlamacı ekonomik faaliyetleri, totaliter bir güç olarak özgür bireyi yok sayan yozlaşmış bir kölelik sisteminin oluşmasına yol açmaktadır. Hayek’e göre bireylerin tercihleri, davranışları ve amaçları merkezi bir otorite tarafından belirlenmemeli, kişilerin kendilerini gerçekleştirme şansı tanınmalı. Çünkü toplumun ilişkiler ağı ve yapısı insan aklı ile çözülemeyecek kadar karmaşıktır ve matematiksel hesaplar etkin bir yapı oluşturmakta yetersiz kalmaktadır. Bunun yanı sıra merkezi otoriter kendilerini denetleyecek bir yapı oluşturma konusunda isteksiz davranarak piyasa mekanizması için zaruri olan adalet sistemi önünde set oluşturmaktadırlar.