İslam Tarihi-1, yazar Adnan Demircan - Şehba Yazıcı (Eskiyeni, 2019)
ùslam Tarihi, MüslümanlarÖn ilk dönemlerden itibaren geliûtirdikleri bir ilim olarak kültür tarihimizde önemli bir yere sahiptir. Resulullah’Ön hayatÖ, tatbikatÖ ve sözlerinin dinde belirleyici ve baølayÖcÖ olduøu tarih boyunca MüslümanlarÖn büyük bir kÖsmÖ tarafÖndan kabul edilen bir husustur. DolayÖsÖyla Hz. Peygamber’in hayatÖnÖn olabildiøince etraflÖ bir biçimde kayÖt altÖna alÖnmasÖ, erken dönemlerden itibaren MüslümanlarÖn gündemini meûgul etmiûtir. ùlk asÖrlarda kaleme alÖnan tarih kitaplarÖ; siyer ve meøâzi, belli bir hadise veya bölgeyi konu edinen özel tarih, tabakat ve fütûh kitaplarÖ, konuyla alakalÖ haberleri toplamaktan ibaret olan bir amaç ve metotla telif ediliyordu. Tarih ilminin malzemesinin teûekkül aûamasÖ olan ilk dönemlerde, müelliflerin eleûtirel bir yaklaûÖm benimsememiû olmalarÖ, malzemenin olabildiøince çeûitlenmesine olanak saølamÖûtÖr. Bu dönemin tarihe dair telifleri, metodik tarih kitaplarÖ olarak deøerlendirilmeseler de dillerinin heyecan verici ve lirik olmamalarÖ gibi hususlar eserlerdeki bilimsellik alametleri olarak yorumlanmÖûtÖr.1 ùslam Tarihi’nde haber aktarmayÖ esas alan tarihçilik anlayÖûÖ Hicri IX. yüzyÖla kadar devam etmiûtir.