Kriminaliteta kot vse pomembnejši dejavnik kakovosti bivanja v ljubljanski urbani regiji - Barbara Lampič (Dela, 2004)
Zaradi intenzivne suburbanizacije širše zaledje Ljubljane postaja izrazito prehodno območje z značilnim prepletanjem urbanih in ruralnih socialnogeografskih elementov. Med učinki suburbanizacije gotovo lahko obravnavamo tudi pojav in porast kaznivih dejanj. Podatki za leto 2002 kažejo, da je bilo v Ljubljanski urbani regiji zabeleženih dobrih 40 % vseh kaznivih dejanj v Sloveniji. Daleč največ, skoraj 30 %, v Mestni občini Ljubljana. Ogroženost se pomembneje povečuje v preostalih občinah Ljubljanske urbane regije, predvsem v tistih, ki jih je zajel zadnji val suburbanizacije.