Hipohidrotik ektodermal displazili bir hastanın protetik tedavisi: Bir olgu sunumu - Erhan Dilber; Tuba Yılmaz Savaş; Filiz Aykent (Selcuk Dental Journal, 2015)
Üst çenesinde oligodonti ve alt çenesinde anodonti görülen hipohidrotik ektodermal displazili (HED) 13 yaşındaki erkek hastanın konvensiyonel protetik yaklaşımı rapor edilmiştir.Fonksiyonel, psikolojik, ekonomik ve estetik faktörler tedavi planlamasında dikkate alınmıştır. Üst çenede kanal tedavili sürekli santral kesicilerden ve sürekli 2. molar dişlerin kroşelerinden destek alınarak hareketli bölümlü protez alt çenede de hareketli tam protez klinik olarak planlanmıştır. 5 sene sonraki takibinde, hasta çenesini kapatırken protruzyona alışmış ve ön bölgede retansiyon kaybı yaşamış fakat protezlerinden memnun olduğunu ve konuşmasının düzeldiğini söylemiştir.Bu vaka HED görülen büyümekte olan hastalarda konvansiyonel protetik tedavi yaklaşımını rapor etmektedir. İmplant destekli protez yaptıramayan ya da uygun olmayan çocuk hastalarda bu tedavinin faydalı psikolojik etkileri vardır ve bu tedavi stomagnatik fonksiyon, estetik ve fonasyonu arttırmaktadır.