Finansinio kapitalo rinkų dinamikos analizė naudojant šiuolaikinius dirbtinio intelekto sistemų metodus - Leonas Simanauskas; Darius Plikynas (Ekonomika, 2003)
Straipsnyje nagrinėjamos finansinio kapitalo sektoriaus veiklos analizės ir prognozės problemos ir siūlomi efektyvūs jų sprendimo būdai. Parodoma, kad tradicinė finansinio kapitalo rinkų kitimo analizė, besiremianti tiesine paradigma, jau nėra efektyvi kriziniais ir pereinamaisiais (nepusiausviriais) laikotarpiais, kai vyrauja chaotiškoms sistemoms būdingi neperiodiniai svyravimai. Nagrinėjama, kaip šių problemų optimaliam sprendimui siūloma pritaikyti dirbtinio intelekto sistemų metodus, kurie šiuolaikinių informacinių technologijų dėka išplečia tradicinės analizės galimybes. Pasiūlyta bendra tyrimų schema, susidedanti į nuoseklių ir metodiškai pagrįstų tyrimo etapų pradedant tyrimo objekto dinamikos analize ir baigiant jo elgesį prognozuojančių modelių sudarymu ir tyrimu.